Lantmännen byter värmeleverantör i Varberg

2022

Varbergs första privata fjärrvärmenät som fasar ut de tidigare fossila värmealternativen byggs av Varberg Timber, grannaktören. Som med hjälp av tre flispannor och en effekt på 1500 kW genom en kilometerlång kulvert skall förse både Lantmännens och därtill 4 aktörers fastigheter i grannskapet. 

Ett lokalt fjärrvärmeverk är på gång att färdigställas av Lantmännens granne Varberg Timber. Den nya panncentralen med lokalt fjärrvärmenät kommer koppla på bland annat Lantmännens fastighet, Betongindustrier, A-betong tillsammans med Grannens de egna företagsfastigheter Varberg Trä och Varberg Timber.

Panncentralen är tänkt att till största del använda Varberg Timbers eget spillmaterial, en fossilfri och förnyelsebar energi som därmed möjliggör att Lantmännen kan avveckla sin tidigare uppvärmning med gas och blir en del av vårt mål att jobba mot vår klimatstrategi.

Ersättningen av tidigare alternativen: gas, olja och el kommer innebära en total minskning på över 400 ton koldioxidutsläpp årligen. Projektet har fått stöd av statliga Klimatklivet som varit med och finansierat med uppåt 70 procent och gjort omställningen möjlig.

Den nya anläggningen räknas vara redo att köra igång från mars 2022 och Lantmännen avser att vara i drift med det nya alternativet under samma år.

 

- Det är jätteroligt att vi kunde hitta ett mer klimatsmart alternativ för vår fastighet när vi ändå stod inför ett större underhåll av vårt värmesystem. Det är härligt att se att det finns initiativ för hållbarhetstänk på flera företag i ett närområde och med en aktör som har möjlighet att göra något vettigt av sitt spill som de tidigare fått betala för att bli av med. Vi är glada att få vara en del av detta, säger Viktoria Salivonik, Förvaltare på Lantmännen Fastigheter AB.

 

Vidare frågor kan ställas till Fastighetsförvaltare Viktoria Salivonik 010-556 97 24.